طاهره قرةالعين شايد اولين زنى باشد كه به اتهام فساد فىالارض اعدام شد.
برداشتن روبنده در واقعه بهدشت شاهرود …او اولين زن فمينيست شناخته مىشود.
مردك شروع كرد به زدن شانههايم، كتفم، پشتم، باسنم، رانم، ساق پام.
باز ازنو تعداد ضربهها را نشمردم.
زير لب مىخوندم بهنام زن، بهنام زندگى، دريده شد لباس بردگى، شب سياه ما سحر شود تمام تازيانهها تبر شود. و تاريخ همچنان ادامه دارد
به نام زن به نام زندگى به نام آزادى
گلنوش خالقی
همکارمان هلن شوکتی در هر شماره به موسیقی و هنرمندان ایرانی که به نوعی در اعتلاء و ارائه این هنر روحپرور پرداختهاند میپردازد که از نظرتان میگذرد.
فصل بیست وهفتم
هلن شوکتی
به ياد گلنوش خالقى خالق سرود آزادى
روحالله خالقى از جمله چهرههاى برجسته موسيقى است. او از جمله سه شخصيت تأثيرگذار موسيقى ايران، چه در عرصهى نهادسازى ، چه در آهنگسازى و چه در آثار نوشتارى است و تقريبأ كمتر كسى را مىتوان پيدا كرد كه همانند او چنين ظرافتهايى داشته باشد و تا اواخر ميانسالى (در گذشت در ٥٩سالگى) اين حجم كار با چنين كيفيتى را منتشر ساخته باشد.
اما خالقى جدا از آهنگسازى، نويسندهاى خلاق و تراز بالا، پدرى مهربان و تأثيرگذار بر هر سه فرزندش فرهاد، فرخ و گلنوش و البته همسرى مهربان، آن هم در دورهاى كه روحيهى مردسالارى بر جامعه حاكم بود و تجدد در ايران تنها در روبنا شكل گرفته و هنوز به درون جان آدميان و منازل رخنه نكرده بود.
اما خالقى به تحقيق از زمان خود بسى جلوتر و كنشهاى شخصى او هم در زندگى هماره گویا همین خصوصیت او بود.
شايد به همين دليل بود كه گلنوش خالقى در يكى از خاطراتش از پدر از دورهى كودكى و نوجوانى اينگونه نقل مىكند تا نشان دهد که در سالهاى ٣٠ پدرش تا چه اندازه به انتخابهاى فرزندش احترام مىگذاشت.
خانم خالقى در يكى از گفتگوهاى خود نقل مىكند كه در دوران نوجوانى روزى پدرش از او در باره انتخاب مسير زندگى آيندهاش جويا مى شود و من پاسخ مى دهم كه هم باله را دوست دارم و هم موسيقى را، و مىخواهم آنها را بصورت حرفهاى ادامه دهم. پدر مىگويد: تو بايد يكى را انتخاب كنى وگرنه در راهت دچار سردر گمى شده و موفق نخواهى شد. تو بايد راهى را انتخاب كنى كه تا پايان عمرت عاشقانه همراهت باشد.
گلنوش خالقى بدون ترديد موسيقى را انتخاب كرد، چرا كه انتخاب مسير پدر براى او از همه چيز بالاتر بود و بدين جهت در تمام عمرش، احياء و باز سازى آثار پدر يكى از مسئوليتهاى بزرگ زندگىاش شد و بدين سبب و با كمال بسى مسرت تمامى آثار موسيقيايى استاد خالقى امروزه در دسترس مردم قرار دارد.
چند سال پيش دهها اثر استاد خالقى بصورت (سى دى) در تهران منشر گرديد، ولى متأسفانه بدليل ممنوعيت صداى زن برخى از آثار استاد خالقى كه با صداى برخى از شاخصترين خوانندگان آن دوران مانند مرضيه، پوران، الهه و ديگر زنان، اجرا شده بود امكان انتشار در داخل كشور را نيافت.
گلنوش خالقى و ديگر فرزندان استاد روحاله خالقى تمامى عمرشان را به فكر احياى ميراثى بودند كه پدرشان بر جاى نهاده بود. گلنوش چه در آهنگسازى قطعه كورال معروف آزادى بر روى شعر فريدون مشيرى و چه در رهبرى اركستر و چه در نوازندگى پيانو، در زمرهى زبدگان و متخصصان برجسته بود و علاوه بر ذوق موسيقيايى، تحصيلات اين رشتهها را در ايران زير نظر جواد معروفى، حسين صبا ، مصطفى پورتراب ،، در هنرستان موسيقى با رتبه نخست به اتمام رسانده و سپس وارد هنرستان عالى موسيقى شده و تحت تعليم امانوئل مليك اصلانيان قرار گرفت.