علیاکبر دهخدا
احمد افرادی
معرفی علیاکبر دهخدا، در یک مقالهی حتی بلند، کاری دشوار، و بلکه نشدنی است؛ ازآن رو که نه تنها باید به حضورش در حوزهی سیاست پرداخت، بلکه تلاش فرهنگیاش در گسترهی روزنامهنگاری، داستاننویسی، طنزپردازی، ترجمه، جمعآوری امثال و حکم و به ویژه، کار شگرفاش در تألیف «فرهنگ دهخدا» نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.از این رو، این نوشته میکوشد تنها در حوزهی فرهنگنامهنویسی، به دهخدا نزدیک شود، اما پیش از آن، خط کوتاهی از مسیری را که دهخدا در زندگی ادبی و سیاسیاش پیموده است، ترسیم میکند.
علیاکبر دهخدا، در سال ۱۲۵۸ شمسی، در تهران متولد شد. دروس قدیمه را نزد شیخ غلامحسین بروجردی (از صرف تا اصول فقه و کلام و حکمت) فرا گرفت. سپس، در مدرسهی تازه تأسیس علوم سیاسی، با علوم جدید اروپایی و زبان فرانسه آشنا شد.
دهخدا، به علت همسایگى با مرحوم حاج شیخ هادى نجمآبادى، با وجود کمى سن از افکار بکر و بدیع او به قدر استعداد خود بهره میبُرد.
گفتنی است که شیخ هادی نجمآبادی، ازمجتهدین نامدار و از جمله تأثیرگذارترین افراد ایران درجهت آگاه کردن مردم در گرایش به افکار و اندیشههای نو و پیدایش مشروطه خواهی بود.
محمد حسین فروغی (ذکاءالملک اول) که معلم فارسی مدرسهی علوم سیاسی بود، گاه تدریس ادبیات فارسی را به دهخدا واگذار میکرد. از همینجا، دهخدا در فضای فرهنگی ایران شناخته شد.
در آن سال ها،بیشتر فارغالتحصیلان مدرسهی علوم سیاسی، جذب وزارت خارجهی ایران میشدند و حتی در هیئت مأمور اعزامی، در سفارتخانهها و کنسولگریهای ایران در خارج انجام وظیفه میکردند. دهخدا نیز از آن شمار بود و در سال ۱۲۸۶ خورشیدی، همراه با معاونالدوله غفاری (که به سِمَت وزیر مختار ایران در بالکان منصوب شده بود) به اروپا رفت، و بیش از دوسال در آنجا، و عموماً در وین ماندگار شد.
دهخدا، درسال ۱۲۸۴ شمسی، همزمان با اوج نهضت مشروطهخواهی، به ایران بازگشت.
در همان روزها، برای ساخت راه شوسه خراسان، شرکتی تأسیس شده بود که مهندسی بلژیکی به نام مسیو دو بروک بر آن نظارت داشت. دهخدا، در سِمَت معاون و مترجم مسیو دوبروک، حدود شش ماه، با ماهی ۳۰تومان به استخدام این شر کت درآمد.