سر فصل‌های موسیقی‌ی ایرانی نامه چهل و سوم

شب چله یا شب یلدایکی از مهم‌ترین جشن‌های ایرانی است که قدمت آن به بیش از هشت هزار سال بیش می‌رسدشبی که فردای آن با دمیدن خورشیدروزها بلندتر شده و تابش نور خورشیدکه در ایران باستان به‌عنوان نور ایزدی شناخته می‌شد افزون‌تر می‌شود. به باور ایرانیان یلدا شب زایش مهر یا خورشیدو مظهر نور و امیدی است که از اعماق تاریکی‌ها جلوه‌گر می‌شود. به‌همیتن مناسبت هم برای گرامیداشت آن جشن بزرگی برپا می‌کردند و شاید مردمان زمان‌های دور امیدوار بودند و می‌دانستند که روزی اور برای همیشه بر تاریکی غلبه خواهد کرد. 


پرستو احمدی

همکارمان هلن شوکتی در هر شماره به موسیقیو هنرمندان ایرانی که به‌نوعی در اعتلاء و ارائه این هنر روح‌پرور دست داشته و دارند می‌پردازدکه همه‌ماهه از نظرتان می‌گذرانیم

فصل سی و ششم 


هلن شوکتی

«پرستو احمدی صدایی از دل تاریخ»


چهره‌ی پرستواجمدی کار ژاک فراست

من پرستو!! دختری که می‌خواهم برای مردمی که دوست‌شات دارم بخوانم، این حقی است که نمی‌توانستم از آن چشم بپوشم، خواندن برای خاکی عاشقانه دوست دارم.

این‌جا، در این نقطه از ایران عزیزمان در این تکه‌ای که تاریخ و اسطوره‌ای ما را به‌هم پیوند می‌زند

من پرستو!! دختری که می‌خواهم برای مردمی که دوست‌شات دارم بخوانم، این حقی است که نمی‌توانستم از آن چشم بپوشم، خواندن برای خاکی عاشقانه دوست دارم.

این‌جا، در این نقطه از ایران عزیزمان در این تکه‌ای که تاریخ و اسطوره‌ای ما را به‌هم پیوند می‌زند

صدای مرا در این کنسرت فرضی بشنوید و خیال کنید این وطن زیبا را

صدای او را می‌شنویم در اجرای کنسرت پر سر و صدای کاروانسرا در ایران که در یک کاروانسرای تاریخی برگزار شد.

ای خواننده‌ی ساختارشکن روز چهارشنبه ۲۱ آبان بدون حجاب اجباری در یک کنسرت مجازی «بدون تماشاچی» به همراه ارکستر به اجرای موسیقی پرداخت و پخش زنده‌ی آن در یوتیوب به یکی از پربارترین رویداهایاخیر در رسانه‌های تاریخ اجتماعی‌ی ایران تبدیل شد.

به گفته‌ی کارشناسان: در استفاده از تمامی‌ی نمادهای ایران/ انتخاب مکان فرهنگی، انتخاب فرش ایرانی، نوروردازی و صدابرداری سیستم صوتی و استفاده از گردن‌بند نشان ایران،، نشان داد که این بانوی گرامی دختر ایران و از خودمان است

پرستو احمدی در جریان اعتراضات سراسری ۲۴۰۱ هم قطعه‌ی «از خون جوانان وطن» را اجرا کرده بود که بعد از استقبال گیترده‌ی مذدم از این اجرا  در مهرماه ۱۴۰۲ به نهادهای امنیتی احضار شد و برایش پرونده تشکیل داده شد.شروین حاجی‌پور، عماد قویدل، محمودمیرزایی، سامان یایین، مهدی یراحی و توماج صالحی از جمله دیگر هنرمندانعرصه‌ب موسیقی هستند که هم‌زمان با اعتراضات سال ۱۴۰۱ به همراهی‌ با مردم با اجرای این گونه موسیقی روی آوردند و همگی بازداشت شدند.

هنر اعتراضی اثری خلاق است که توسط کنش‌گران و جنبش‌های مردمی تولید می‌شود و به مکتب و تفکری که آن‌را برسمیت نمی‌شناسند و به حق نمی‌دانند اعتراض می‌کنند.

پرستو احمدی این حرکت اعتراضی را علاوه بر صدای زن و پوشش آزادو حتی آزادی در شیوه‌های خوانندگی، شاید بتوان گفت که به نوعی سبک آوانگارد ( Avant Garde) ارائه کرده است.

پرستو احمدی در فروردین سال ۱۳۷۶ در نوشهر بدنیا آمد. او فارغ‌التحصیل رشته کارگردانی سینما از دانشگاه سوره است و از چهارده سالگی به فراگیری سلفژ و جداسازی در سبک فولکلور و کلاسیک پرداخته است. او خواننده و آهنگسازی است که با بازخوانی‌ی قطعات مشهور و اجرای قطعات جدید توجه مخاطبان را به خود جلب کرده است.

پرستو احمدی موسیقی (در جنبش زن، زندگی آزادی قطعه‌ی هوای آزادی با شعری از فاطمه دوگوهرانی که بر وزن اشعار فردوسی سروده شده را به زیبایی ساخته و اجرا کرد.) که موجب تشکیل پرونده بر علیه او شد.

از دیدگاه بسیاری از منتقدان این کنسرت ادامه‌ی همان تلاش‌ها و مقاومت زنان ایران در ۱۲۰ سال گذشته در برابر جامعه‌ای بستهو مردسالار آن زمان است تلاشی که شاید باکنیزت قمرالملوک وزیری در سال ۲۳۰۳ آغاز شد و صد سال بعد در سال ۱۴۰۳ با آوازخوانی‌ی پرستو احمدی شکل تازه‌ای به خود گرفت.

خاطرات شفاهی قمرالملوک وزیری در رادیو: از زمان اولین اجرا بر روی صحنه گراند هتل تهران

بدون حجاب و تاجی بر سر

دم درشکه بودم ، همین‌که راننده در را باز کرد، چند مأمور گردن‌کلفت آمدند سراغم و مرا با زور به نظمیه بردند… (انگار خواب می‌دیدم ،، همه‌یخوشی‌هام یه‌طرف، این نظمیه‌ی وامونده به طرف. تو دلم گفتم زن نترس ـ گیرم اعدامت کنند ، مهم نیست !! چون بالاخره کار خودتو کردی) این‌جا بود که کم‌کم آروم شدم.

کنسرت قمر آن‌روزها با استقبال هنرمندان و روشن‌فکران و مخالفت وسیع روحانیون و بسیاری از مردم معمولی روبرو شد.

قمر در ادامه‌ی روایت‌اش از آن شب، با اشاره به گفتگوی دوستانه‌اش با مامور پلیسی که خودش هم اهل موسیقی بود، چنین ادامه داد… مأمور به من گفت نگران نباشید کمی نگه‌ات می‌داریم و بعد می‌ری خونه،،، فقط باید این‌جا را امضاء کنی – من باید تعهد می‌دادم که کنسرت ندهم و بی‌حجاب جایی نروم.

اما این تذکر و یادداشت‌ها نه تنها به معنیپایان کار قمرالملوک وزیری نبود بلکه در ادامه او توانست  در شهر همدان در حضور عارف قزوینی که در تبعید بود. وی همچنین در مشهد کنسرت برگزار کند.

در آغاز کار رادیو ایران قمر توانست در سال ۱۳۱۹ به‌عنوان اولین خواننده‌ی زن فعالیت مستمری داشته باشد.

پرستو احمدی و نوازندگان همراه او احسان بیرقدار، سهیل فقیه‌نصیری، امیرعلی پیرنیا و امین طاهری کنسرتی را به زیبایی و واقعی به تصویر کشیدند. این فقط یک کنسرت نبود بلکه یک انقلاب فرهنگی بود که تصویری زیبا از ایران آینده را نشان داد

بعد از اجرای کنسرت در اینترنت، پیام‌های مردم در شبکه‌های اجتماعی، برای همه‌ی زنان ایران این صدای آزادی‌ست، صدای زنی که دیگر نمی‌خواست سکوت کند.

پرستو تو نماد شجاعتی

در میان ستون‌های تاریخ، زنی آواز زندگی سر داد.

این حرکت پرستو یک تلنگر بزرگ است، ما باید کنار این صدا بمانیم.

این فقط صدای پرستو نبود، این صدای یک نسل از زنان ایران است.

او تصویرگر «زن زندگی آزادی»ست.

بخوان که شهر سرود زن شود.

خواننده‌ی اسرائیلی و اسپانیا یاسمین لوی Yasmin Levy در پیامی پرستو احمدی را صسجاع‌ترین فردی توصیف می‌کند که می‌شناسد.، او می‌گوید «من در مقایسه با تو هیچ نیستم ، تو سشجاع‌ترین در میان ما هستی».    یاسمین لوی تأکید کرد که آرزوی پرستو این بود که بخواند صدایش شنیده شود. او این رویا را به روشنی و بسیار هوشمندانه، ظریف و کاملٱ قانونی در چارچوب قوانین محقق کرد.

 

درباره Habib

متولد سال ۱۳۳۰ رشت استان گیلان- کسب لیسانس از دانشگاه ملی ایران- کوچ به ینگه دنیا سال ۱۳۶۵ و اقامت در کالیفرنیا-چاپ اولین کتاب شعر بنام (الف مثل باران) در سال ۱۳۸۴ در ایران توسط انتشارات شاعر امروز.
این نوشته در سرفصل‌های موسیقی‌ی ایران ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

نظرتان را ابراز کنید