حلاج را كه مىبردند پاى چوبهى دار
به خواهرش گفتند بيايد براى وداع
او هم آمد اما بدون سربند.
مردها همه بانگش زدند كه:
پس حجابت كو؟
او هم گفت: من اينجا مردى جز منصور نمىبينم….
گر مردى بجز منصور مىبينيد نشانم دهيد تا مويم را از او بپوشانم!
همکارمان هلن شوکتی در هر شماره به موسیقی و هنرمندان ایرانی که به نوعی در اعتلاء و ارائه این هنر روحپرور دست داشتند میپردازد که از نظرتان میگذرد.
فصل سی و سوم
هلن شوکتی
پريسا خواننده عازف ايرانى)
پريسا تنها خوانندهاى كه به خواننده «خانم عارف» مشهور است با صدايى همچون فرشتهها،، وی در عنفوان جوانى بازنشسته و از خواندن كنار گذاشته شد.
فاطمه واعظى با نام هنرى پريسادر. ٢٥ اسفند ١٣٢٨ در شهر شهسوار متولد شد.
او صداى خوشش را از پدر و پدر بزرگاش به ارث برده و در دوران تحصيل به تشويق پدر، در برنامههاى هنرى شركت مىكرد و در مسابقات هنرى مدرسه در رشته آواز هميشه رتبه اول را كسب مىكرد.
محمود كريمى كه از اعضاى هئيت داوران بود استعداد او را كشف كرد و از آن به بعد پريسا زير نظر استاد محمود كريمى آموزش سنتى موسيقى را شروع كرد.
بىشك عرفان زنانه در چهرهى او قدرت كهربايى به خود مىگيرد. او توانسته به جوهر كلام عاشقان و عارفان راه پيدا كند و با صداى زيبا و حركات نرم دستان و چشمان بسته،،، محجوبانه دربرابر بارگاه عشق مغرور و پر صلابت خم مىشود كه اين حركات به او زيبايى خاصى مىبخشد.
رويد ميلر موسيقيدان و نوازندهى موسيقى جاز امريكايى مىگويد:
استاد كريمى مرا به كلاسهاى بانوان دعوت كرد كه پريسا هم در آن كلاس حضور داشت. من هرگز كسى را در موسيقى نديدم كه مثل او پروازگونه آواز بخواند.
پرسا دو سال تحت تعليم استاد كريمى بود و بعد به استخدام وزارت فرهنگ و هنر در آمد و مدت پنج سال با اين وزارتخانه همكارى داشت.
در اين مدت اجراهايى در تلويزيون و كنسرتهايى در تهران و شهرستانها برگزار كرد و همچنين با
گروههاى مختلفى كنسرتهايى در خارج از كشور به هدف معرفى موسيقى سنتى ايرانى برگزار كرد.
آشنايى پريسا با دكتر داريوش صفوت برگ تازهاى از زندگى هنرى پريسا شد، چرا كه ورودش به مركز حفظ و اشاعه موسيقى باعث راهيابى به سازمان راديو و تلويزن و آشنايى با بزرگان موسيقى سنتى گرديد.
پريسا در اين مركز در محضر با استاد عبداله دوامى با سبك و اجراى تصانيف قديمى و آوازهاى سنتى
آشنا شد و پس از آن در جشنهاى هنر شيراز شركت كرد و آوازه هنر و صداى زيباى او فراگير شد.
بعد از شروع انقلاب و بسته شدن درهاى موسيقى براى بانوان پريسا به تدريس موسيقى در منزل را ادامه داد،،، با توجه به اينكه در سال ١٣٧٠ از او بعنوان *مدرس آواز براى بانوان *در مركز حفظ و اشاعه موسيقى دعوت بعمل آمد، متاسفانه به علت محدويتهاى بيشمار این فعاليت او هم متوقف شد.
آخرين كنسرت او در سال ١٣٥٧ در ژاپن بود كه هم زمان با شروع انقلاب اسلامى در ايران شد.
با شروع انقلاب در حاليكه پريسا فقط. ٢٦ سال داشت از فعاليتهاى هنرى محروم شد.
دكتر عباس ميلانى رئيس بخش ايران شناسى دانشگاه استنفورد آمريكا در سال ٢٠١٨ دعوتى از خانم
پريسا براى شركت در فستيوال جايزه بيتا داشته است که دكتر ميلانى سخنان خود را در آن جشن چنين آغاز كرد: قران سعد و بخت بلند ماست كه براى نخستين تجربيات اين دانشگاه مقدم و حضور پر بار خانم پريسا،، بانوى فرهيخته و بلند آوازهی موسيقى ايرانى را گرامى بداريم.
امسال پريسا دريافت كنندهى جايزه بيتا در دانشگاه استنفورد امريكاست.
او يكى از پر آوازهترين خوانندهگان زن موسيقى ايران بود که در چهل سال گذشته گاه با سكوت اجبارى و زمانى با كنسرت در تبعيد ولى همواره با تحقيق و تعليم آواز! پاسدار سنت درخشان موسيقى ايران است.
در ايرانى كه ٨٥ سال پيش قمر در تهران، بىحجاب كنسرت آواز داد و در شهر مشهد هم چنين كنسرتى اجرا كرد و امروز زنان ايران از اجراى كنسرت مگر براى زنان محروماند.