بهرام بیضایی
نوشته: نیلوفر بیضایی
” این مرد صلیب جهالت ما مردان این سرزمین را یکتنه روی دوش گرفته و به مبارزه با ستمی برخاسته که طی قرون بر زنان روا داشتهایم.”
(یکی از خوانندگان آثار بیضایی)
شاخصهی اصلی آثار بهرام بیضایی ایستادگی در برابر فرهنگ جهل و”غیرت” و بیاختیاری در تصمیمگیری برای سرنوشت خویش است. در این مسیر زنان به عنوان قربانیان اصلی چنین فرهنگی، از نقش منفعلی که برایشان تعیین شده است، خارج میشوند و تلاش میکنند تا این شرایط را تغییر بدهند اما در موقعیتهای خطیری قرار میگیرند. همچنین مردهایی که در مقابل چنین فرهنگی میایستند نیز مورد هجوم و اتهام جهلپرستان قرار میگیرند. آنچه این زنان و مردان را متمایز میکند، خرد و آگاهی و تجربههای جانسوز زندگی تحت فشار و ستم است. این شاخصهها چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب در آثار بیضایی وجود داشته اما در آثار پس از انقلاب او که برآمد جهل اجتماعی در دستگاه سیاسی قدرت بازتاب تمامعیار یافته، پررنگتر نیز شده است. درعین حال مهر بیدریغ بیضایی به ایران، به زبان فارسی و گویشها و زبانهای گوناگون در سراسر ایران و به هر کس برای ساختن و حفاظت ایران از بلا و نابودی و جهل کوشیده و تلاش او برای شناخت ریشهها و پیشینه و ضمیر ناخودآگاه جمعی نیز یکی دیگر از شاخصههای مهم آثار اوست.
اما آن زنان قوی، جسور و سرکشی که پیش از این ادعا میشد ساختهی ذهن بیضایی هستند و واقعیت بیرونی ندارند را در مقاومت جانانهشان در برابر زورگویی حکومت اسلامی در این چهل و چند سال و در برجستهترین شکل در جنبش “زن، زندگی، آزادی” دیدیم، هر چند که بیضایی بسیار زودتر از مدعیان آنها را دیده و حضورشان را بازتاب داده است. زمانی که برای اولین بار شعار “زن، زندگی، آزادی” را در تظاهرات شنیدم و در تماس تلفنی به مژده شمسایی بازگو کردم، او گفت که او هم این شعار را شنیده و هر دو بر این باور بودیم که این شعار بهنوعی پیام اصلی و یا بازخورد آثار بیضایی نیز بوده است. نه اینکه فکر کنیم این شعار در اثر وجود آثار او بهوجود آمده باشد، بلکه بدین لحاظ که آن بخش از زنان و مردان جامعه که در برابر فرهنگ جهل ایستادهاند به همان جایگاه فکری رسیده که بیضایی پیشبینی کرده و یا بارقههای آن را در جامعه دیده به عنوان راه گذار از دوران تاریک به دوران تحول ترسیم کرده است.
بهمناسبت تولد او نمونههایی از برخی آثارش را در اینجا میآورم که بازگوکنندهی حضور زنان و مردانیست که در برابر جهل می ایستند.
پرده نئی (فیلمنامه، ۱۳۶۵)