پروستات به‌زبان ساده

پروستات 1

 

پروستات 2
پروستات چیست؟
پروستات غده‌ی كوچكی است كه پائین‌تر از مثانه قرار گرفته و قسمت ابتدایی پیشابراه را احاطه كرده است. پیشابراه مجرایی است كه ادرار را از مثانه به طرف خارج از بدن هدایت می‌كند. این غده در زیر مثانه و در محل خروج ادرار از آن و نیز در جلوی راست روده قرار دارد. پروستات طبیعی در معاینه قوام نرم دارد و فاقد توده است. این غده كه اعمال مختلفی انجام می‌دهد از دو قسمت تشكیل شده كه توسط یك لایه‌ی بافتی پوشیده شده‌اند.
پروستات چه كاری انجام می‌دهد؟
یكی از كارهای پروستات كمك به كنترل ادرار، با وارد كردن فشار به قسمت ابتدایی پیشابراه است. همچنین پروستات، مایعی ترشح می‌كند كه سلول‌های جنسی مرد، یا اسپرم‌ها را فعال نگه می‌دارد. این مایع پیشابراه را مرطوب و لغزنده می‌كند. این مایع ماهیت قلیایی داشته و نیز مواد مغذی‌ای دارد كه برای فعال باقی ماندن اسپرم‌ها، لازم است. اعمالی كه پروستات انجام می‌دهد، نشان می‌دهد كه اگرچه بدون پروستات، تقریبا مردان نابارور هستند اما نبود آن نیز تاثیر چندانی در زندگی فرد ندارد.
علائم بیماری‌های پروستات كدامند؟

* مشكل در ادرار كردن، احساس فوریت و یا تكرر ادرار.
* خون در ادرار و یا مایعات دستگاه تناسلی.
* سوزش ادرار یا ادرار دردناك.
* مشكل در فعالیت جنسی طبیعی.
* سفتی و درد متناوب در پایین كمر، لگن یا بالای ران‌ها.
* بند آمدن ادرار یا قطره قطره آمدن ادرار.
چه بیماریهایی پروستات را درگیر می‌كند؟
سه گروه بیماری پروستات را تحت تاثیر قرار می‌دهد:
* بزرگ شدن خوش خیم پروستات
* التهاب پروستات یا پروستاتیت
* سرطان پروستات، كه یك سوم مردان را تهدید می‌كند.
بزرگ‌شدن خوش خیم پروستات چیست؟
در مردان جوان، پروستات تقریبا به اندازه‌ی یك گردو است. با افزایش سن اندازه‌ی این غده نیز افزایش می‌یابد. به این افزایش اندازه، بزرگ شدن خوش خیم پروستات (BPH) گفته می‌شود.
از چه زمانی آغاز می‌شود؟
این فرایند از ۳۰ سالگی شروع می‌شود و اغلب موارد بعد از ۵۰ سالگی علائم پدیدار می‌شوند. بزرگ شدن پروستات كه بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود علائمی ‌ایجاد می‌كند.
چه علائمی ‌ایجاد می‌كند؟
پروستاتی كه بزرگ شده‌است می‌تواند به قسمت خروجی مثانه و به ابتدای پیشابراه فشار وارد كند. این اتفاق منجر به ایجاد مشكلاتی در ادرار كردن می‌شود. جریان ادرار آهسته‌شده و تكرر ادرار ایجاد می‌شود كه به خصوص بیشتر در شب‌ها رخ می‌دهد. ممكن است احتباس ادراری روی دهد. مشكلات جدی‌تری مانند عفونت مجاری ادراری و یا انسداد كامل پیشابراه و آسیب به كلیه‌ها نیز در مواردی ممكن است ایجاد شود.
شیوع آن چقدر است؟
این بیماری بسیار شایع است. نیمی‌از مردانی كه بالای ۵۰ سال دارند علائمی‌از بزرگی پروستات را نشان می‌دهند اما %۱۰ آنان به مداخلات دارویی و جراحی نیاز پیدا می‌كنند. بزرگی پروستات با معایناتی كه پزشك انجام می‌دهد تشخیص داده می‌شود.
آیا این بیماری با سرطان ارتباطی دارد؟
نه. این بیماری كاملا خوش‌خیم است و ارتباطی با سرطان پروستات ندارد.
التهاب پروستات چیست؟
این بیماری بیشتر در مردان جوان تا میانسال رخ می‌دهد. متناوباً درد ایجاد می‌شود و تشخیص آن به دلیل اینكه علائم، در افراد مختلف متفاوت است، مشكل است. ممكن است در هنگام ادرار كردن سوزش یا درد ایجاد شود و مثانه كاملاً خالی نشود كه این علائم در بیماریهای دیگر نیز دیده می‌شود. ۱۰تا ۱۲ درصد از مردان این علائم را تجربه می‌كنند.
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات، رشد بدخیم سلول‌های پروستات است كه معمولاً آهسته و در درون پروستات در طی سال‌ها رشد می‌كند و در این مدت علائم كمی ‌ایجاد می‌كند. اما به مرور زمان به بیرون از پروستات گسترش می‌یابد. ممكن است به بافت‌های دورتر مانند استخوان‌ها، ریه‌ها و كبد نیز دست‌اندازی كند. علائم و نشانه‌ها به میزان پیشرفت بیماری بستگی دارد. این بیماری شایع‌ترین بدخیمی‌منجر به مرگ، بعد از سرطان ریه است.
عوامل مستعد كننده عبارتند از:
* سن، بیش از %۷۰ مردان مبتلا، بالای ۶۵ سال دارند.
* رژیم غذایی
* عوامل ژنتیکی، در واقع اگر اقوام نزدیك فرد مبتلا باشند خطر ابتلا افزایش می‌یابد.
پیشگیری از سرطان پروستات
۱ به مردان بالای ۴۰۱۲ سال برای غربالگری این بیماری، سالیانه آزمایش‌( PSA ‌از طریق آزمایش خون) و معاینه توسط پزشک توصیه می‌گردد.
۲ سال برای غربالگری این بیماری، سالیانه آزمایش‌( PSA ‌از طریق آز _ رعایت رژیم غذایی : بر اساس تحقیقات اخیر دیده‌شده‌است که مصرف بعضی از مواد غذایی مانند سلنیوم، ویتامین D، سویا، چای سبز، لیکوپن (ماده موجود در گوجه فرنگی ) در پیشگیری و حتی کاهش رشد این تومور موثر بوده است.

همچنین عدم مصرف بعضی غذاها مانند موادی قندی و نشاسته‌ای و چربی‌ها به خصوصLDL یا همان چربی مضر، جهت پیشگیری در ابتلاء این بیماری توصیه می‌گردد.

*******************************
کاهش رشد تومور پروستات با رژیم غذایی

بر اساس گزارش خبری Healthday در تاریخ ۲۲ آبان ماه طی آزمایشاتی که محققین بر روی موش‌های آزمایشگاهی انجام دادند دریافتند که در گروهی از موش‌ها که تحت رژیم کم کربوهیدراتی (مواد قندی و نشاسته‌ای) قرار گرفته‌اند سرعت رشد تومورپروستات بسیار روند آهسته‌ای داشته است.در مطالعه قبلی که انجام گردیده بود رابطه کاهش ترشح هورمون انسولین و فاکتور رشد شبه انسولین (GFI) با کاهش رشد تومور پروستات* آشکار گردیده بود لذا مشخص گردید که رژیم کم کربوهیدرات حتی بیشتر از رژیم کم چرب در کاهش ترشح هورمون انسولین و GFI موثر و نهایتاً سبب آهسته کردن رشد تومور شده است.
در مرحله بعدی تحقیق ، این بررسی بر روی مردان انجام خواهد گردید.
* تومور پروستات:بزرگ شدن غده ای است که در مردان در زیر مثانه قرار دارد و به اندازه یک گردو است . ترشحات طبیعی این غده سبب حفظ و تغذیه سلولهای جنسی مردانه می گردد.

*******************************
خطرات آزمایش های دائم سرطان پروستات
هیئت نظارت پزشكی فدرال آمریكا اعلام كرد: پزشكان باید از تجویز آزمایش های معمولی و عكسبرداری دائم از پروستات برای تشخیص بیماری سرطان در مردان بالای ۷۵ سال خودداری کنند.
به گزارش شبکه خبر به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ در تازه‌ترین توصیه‌های  هیئت پیشگیری از بیماری‌ها در آمریكا در خصوص آزمایش‌های تشخیصی و مراقبتی پزشكان اعلام شد: پزشكان باید انجام این گونه آزمایش‌ها را در مردانی كه بالاتر از ۷۵ سال سن دارند متوقف سازند زیرا زیان و عوارض این آزمایش‌ها از مزایای آن بیش‌تر است.

در گزارش این هیئت تاكید شده است؛ بررسی شواهد نشان می‌دهد منافع حاصل از آزمایش‌های دائم تشخیص سرطان پروستات در مردان بالای ۷۵ سال در مقایسه با عوارض آن ناچیز است و این گونه آزمایش ها موجب بروز عوارضی همچون بی اختیاری و مشكلات مثانه می‌شود.

چای سبز و کاهش ریسک سرطان پروستات
بر اساس مطالعاتی که توسط محققین ژاپنی در طی سال‌های ۱۹۹۰ الی ۲۰۰۴۰ بر روی پنجاه هزار مرد در سنین ۴۰- ۶۹ انجام پذیرفته است، مشخص گردید کسانی‌که در طول روز بیش از پنج فنجان چای سبز نوشیده‌اند میزان گسترش تومور پروستات خود را به نصف کاهش داده‌اند.
دانشمندان معتقدند که این اثر احتمالا بدلیل وجود ماده‌ای به نام کاتچینcatechin))است که در چای سبز آزاد می‌شود وسبب کاهش ترشح هورمون پروستات (تستستورون) می‌گردد یا جلوی رشد سلول‌های سرطانی پروستات را می‌گیرد.

درباره Habib

متولد سال ۱۳۳۰ رشت استان گیلان- کسب لیسانس از دانشگاه ملی ایران- کوچ به ینگه دنیا سال ۱۳۶۵ و اقامت در کالیفرنیا-چاپ اولین کتاب شعر بنام (الف مثل باران) در سال ۱۳۸۴ در ایران توسط انتشارات شاعر امروز.
این نوشته در یادداشت‌های پراکنده ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

نظرتان را ابراز کنید